مركز تحقيقات دیابت
۱۳۹۶ دوشنبه ۳ مهر
br ENGLISH
ديابت و تغذيه

 

 

كربوهيدرات ها

كربوهيدرات ها به دو دسته تقسيم مي شوند:

ü     كربوهيدرات ساده

ü     كربوهيدرات پيچيده

كربوهيدرات ساده

كربوهيدرات هاي ساده شامل قند، شكر و مواد غذايي حاوي آنها مانند نوشابه، شكر، قند، شكلات، شيريني، ژله، نوشابه، مربا، بستني، آب ميوه هاي صنعتي، كمپوت و .... مي باشند.

امروزه كربوهيدرات هاي ساده را مهم ترين و اصلي ترين عامل افزايش قند مي دانند از اين جهت مصرف اين مواد غذايي در بيماران ديابتي محدود و حتي المقدور حذف مي شوند.

گروه كربوهيدرات هاي پيچيده (7 تا 11 واحد )

اين گروه به كربوهيدرات هاي نشاسته اي معروفند و شامل نان، برنج، سيب زميني، ماكاروني، جو و انواع ديگر غلات را شامل مي شود.

ü     هر واحد از اين گروه:

ü     نان (سنگك، تافتون، بربري) يك برش به اندازه كف دست و نان لواش 4 برش به اندازه كف دست (30 گرم)، برنج و ماكاروني پخته نصف ليوان و 2 تا 3 عدد بيسكوييت سبوس دار مقدار توصيه شده: 7 تا 11 واحد سعي كنيد حتي الامكان فقط از انواع سبوس دار غلات استفاده كنيد.

  سبزيجات (3 تا 5 واحد)

مصرف سبزيجات باعث رساندن ويتامين ها، مواد معدني و فيبر به بدن  شما مي شود. سعي كنيد هر روز سبزي خام يا پخته استفاده نماييد. عادت دادن كودكان و نوجوانان به استفاده از اين گروه مواد غذايي كمك بزرگي به رشد بچه ها، پيشگيري و چاقي، انواع سرطان ها و ساير بيماري ها خواهد كرد.

ü     هر واحد سبزيجات برابر است با: (هر واحد معادل 100 گرم)

ü     يك ليوان سبزيجات خام (يك سبد كوچك سبزي  در سفره، معادل يك تا دو واحد است)

ü     يك دوم ليوان سبزيجات پخته مانند لوبيا سبز، كدو سبز و ...

سبزيجات نشاسته اي: اين سبزيجات شامل سيب زميني، كدو حلوايي، هويج پخته، ذرت پخته، نخود فرنگي پخته، باقلا سبز و .... مي باشند. مصرف يك واحد از اين ها برابر با مصرف يك واحد كربوهيدرات مي باشد. توجه كنيد كه با مصرف هر واحد از آنها بايد يك واحد از نان و غلات خود كم نماييد.

گروه ميوه جات (4-2 واحد)

ارزش تغذيه اي اين گروه در داشتن مقدار زيادي ريز مغذي هاي مهم از جمله مواد معدني، ويتامين ث، كاروتن، فولات و ساير ويتامين هاست و نيز يكي از منابع اصلي تامين فيبر مورد نياز بدن هستند. البته با مصرف ميوه مي توان انرژي نيز به بدن رساند.

ü     هر واحد از اين گروه برابر است با : ( هر واحد معادل 100 گرم)

ü     يك عدد ميوه تازه متوسط به اندازه حجم نصف ليوان ميوه

ü     يك چهارم ليوان آب ميوه يا ميوه خشك نظير انواع برگه

ü     بعضي از ميوه ها مانند خرما، انجير، انگور، خربزه، خرمالو، موز و ... در روزهايي كه قند بالايي داريد مصرف نكنيد.

ü     به خاطر داشته باشيد كه زياده روي در مصرف ميوه جات نيز در كنترل قند خون تان اختلال ايجاد مي كند.

ü     به جاي آب ميوه، خود ميوه را ميل نماييد؛ چون فيبرهاي محلول و غير محلول موجود در ميوه خواص زيادي دارند، اين موضوع براي پيشگيري از يبوست هم اهميت دارد.

با آنكه ميوه هاي خشك مانند انجير خشك يا توت خشك مواد معدني و فيبر دارند، چون حاوي مقدار زيادي قند به صورت غليظ شده هستند، نمي توانيد هر مقدار دلتان خواست از آنها استفاده كنيد، مصرف آنها را فقط به هنگام نوشيدن چاي به مقدار كم محدود كنيد.

نكته: بخاطر داشته باشيد با توجه به اينكه هر سهم ميوه يا سبزي معادل 100 گرم است، كلا بايد روزي حداقل نيم كيلو ميوه و سبزي بخوريم.

گروه شير و لبنيات (3 -2 واحد)

در اين گروه شير، پنير، ماست، دوغ، كشك و شير سويا غني شده با كلسيم قرار مي گيرند.

توجه: كره و خامه را جزء لبنيات به حساب نياوريد (در گروه چربي ها قرار مي گيرند).

 

هر واحد از اين گروه شامل يك ليوان شير كم چرب، دو سوم ليوان ماست كم چرب، دو ليوان دوغ كم نمك و 30 گرم پنير كم چرب است. قيد « كم چرب » و « كم نمك » به اين مفهوم است كه حتي الامكان بايد از لبنيات كم چرب و كم نمك استفاده كنيد.

استفاده از لبنيات سبب توليد انرژي، دريافت كلسيم و پروتئين و مواد معدني ضروري مانند كلسيم، روي و پتاسيم براي بدن تان مي شود. علاوه بر آن مقدار ويتامين ب 12 و ويتامين ب 2 و نيز ويتامين آ در اين گروه زياد است.

هر روز هم از شير و هم از ماست كم چرب يا بدون چربي استفاده نماييد.

 

گوشت و جانشين هاي آن (3-2 واحد)

 

گوشت، تخم مرغ، پنير، سويا در اين گروه قرار مي گيرند. مواد غذايي اصلي اين گروه شامل گوشت، حبوبات، تخم مرغ و همچنين مغزها و دانه هاي روغني است. سعي كنيد در طول روز سه واحد از اين گروه استفاده كنيد.

هر واحد از اين گروه برابر است با:

ü     30 گرم گوشت يا مرغ يا ماهي پخته شده

ü     يك عدد تخم مرغ

ü     يك قوطي كبريت پنير (30 گرم)

ü     يك دوم ليوان سويا

اين گروه سرشار از مواد مغذي است و مصرف روزانه آن به خصوص براي زنان اهميت زيادي دارد.

ü     مصرف فرآورده هايي مانند سوسيس، كالباس، همبرگر را كه داراي چربي زيادي هستند، به حداقل برسانيد.

ü     مصرف گوشت قرمز، دل، جيگر، قلوه، مغز، كله پاچه و ... را محدود نماييد. گوشت يا مرغ يا ماهي را به جاي سرخ كردن، به صورت آب پز، فر پز يا كباب پز ميل نماييد.

چربي ها

 

چربي ها انرژي فراواني در بدن توليد مي كنند ولي مواد مغذي كمي به بدن مي رسانند. پس بايد مصرف آنها را به حداقل برسانيد.

چربي ها  در برنامه غذايي به دليل توليد انرژي بالا و خاصيت سير كنندگي و طعم دهندگي زياد مورد استفاده قرار مي گيرند، در حالي كه يك رژيم مناسب حاوي مقادير كمي از چربي هاي مفيد است. برخي از انواع روغن ها و مواد غذايي، داراي چربي امگا3 و امگا 6 هستند. اين چربي ها براي سلامتي بسيار ضروري هستند و بايد حتما طي روز در رژيم غذايي از اين دو نوع چربي وجود داشته باشند. اما بعضي از مواد غذايي حاوي چربي هاي نامطلوب هستند و به همين دليل نبايد زياد استفاده شوند. امروزه بسياري از مواد غذايي موجود در بازار به خصوص مواد غذايي فرآوري شده (آماده يا نيمه آماده) حاوي مقادير زيادي چربي هستند.

خصوصا اگر تحرك زيادي نداريد يا كار سبكي داريد، سعي كنيد مصرف چربي ها و روغن رژيم غذايي خود را به حداقل ميزان كاهش دهيد.

برخي از مواد غذايي مثل انواع گوشت ها، لبنيات، مغزها و دانه ها، زرده تخم مرغ، جوانه ها و دانه هاي كامل غلات، حاوي چربي به مقدار زياد يا كم هستند، در حالي كه روغن هاي خوراكي نيز بخش خاصي از رژيم غذايي ما را به خود اختصاص مي دهند.

ü     در برنامه غذايي روزانه تان از چربي هاي غير اشباع مثل روغن زيتون، كانولا، روغن ماهي و مغزهاي گياهي استفاده كنيد.

ü     از مصرف روغن هاي جامد مانند روغن نباتي جامد و كره و خامه پرهيز و به ندرت از آنها استفاده كنيد.

ü     از مصرف روغن هاي غير اشباع ( شفاف) براي سرخ كردن با حرارت بالا پرهيز كنيد. به ياد داشته باشيد همه انواع روغن ها انرژي دارند. مصرف بيش از حد اين مواد به دليل داشتن كالري زياد، چاق كننده بوده و موجب افزايش وزن مي شوند.

مطمئن باشيد اگر روزانه از گروه هاي اصلي مواد غذايي به مقدار گفته شده استفاده كنيد، با عادت به يك برنامه غذايي مناسب هم از برنامه روزانه تان لذت بيشتري خواهيد برد و هم احتياجات بدن شما به همه انواع مواد غذايي برآورده مي گردد. براي رسيدن به اين وضعيت بايد اصول و مهارت هاي جانشيني مواد غذايي با يكديگر را كسب و طبق برنامه به دقت رعايت كنيد.

ü     شما بايد گروه هاي اصلي مواد غذايي و در هر مورد مقدار مواد غذايي را كه معادل يك واحد از گروه است، بشناسيد و اندازه ها را با معيار هاي دلخواه خودتان بدانيد.

ü     مقدار انرژي روزانه، مورد نياز خود را به كمك كارشناس تغذيه تعيين كنيد و برنامه وعده هاي غذايي و ميان وعده ها را براي هر روز مشخص كنيد.

نكته هاي تغذيه اي در ديابت:

 

ü     يك رژيم غذايي مناسب براي ديابت، استفاده از غذاهاي سالم و پرهيز از غذاهاي خيلي شيرين، غذاهاي پرچرب يا پرنمك است.

اين رژيم بايد داراي مقادير متعادل و متنوع از مواد غذايي در تمام گروه هاي غذايي اعم از غلات و سبزيجات، ميوه جات، لبنيات،گوشت ها و نيز چربي هاي سالم باشد.

ü     افرادي كه مبتلا به ديابت شده اند بايد اقلام فيبردار مواد غذايي را در رژيم خود بيشتر جايگزين كنند ( مانند غلات سبوس دار، سبزيجات و ميوه جات) و استفاده از چربي هاي اشباع و كربوهيدرات هاي ساده حداقل برسانند.

ü     تحقيقات مشخص كرده اند كه افراد مبتلا به ديابت با استفاده از غذاهاي داراي شاخص قند پايين ( غذاهاي حاوي فيبر و سبوس) و نيز تقسيم دوز كربوهيدرات مصرفي مي توانند قند خون بعد از غذا را كاهش دهند. غذاهاي با شاخص قند پايين همان غلات سبوس دار، سبزيجات و ميوه جات اند كه به علت داشتن فيبر فراوان ، قند موجود در اين غذاها به آهستگي جذب و مورد استفاده بدن قرار مي گيرد.

ü     قدم اول در كنترل ديابت، تغيير روش تغذيه اي و كمك به كنترل قند خون در محدوده نرمال، از طريق رعايت رژيم غذايي سالم است. بنابراين دانستن گروه هاي غذايي و ميزان و تاثير هر كدام بر قند خون براي افراد ديابتي لازم است.

ü     در ديابت فقط نوع و مقدار كربوهيدرات مصرفي مهم نيست و زمان خوردن كربوهيدرات ها نيز اهميت زيادي دارد. بنابراين منابع كربوهيدرات مصرفي بايد توسط كارشناس تغذيه و در زمان هاي متناوب يعني حداقل 3 وعده اصلي و سه ميان وعده براي بيمار تقسيم گرد، تا روند كنترل قند خون آسان تر شود. اما گاهي اتفاق مي افتد كه علي رغم تنظيم ميزان كربوهيدرات مصرفي توسط كارشناس تغذيه، سطح قند خون باز هم بالاتر از حد طبيعي مي ماند. در اين موارد نبايد كربوهيدرات را از برنامه غذايي حذف كرد. در اين موارد در روند درمان ديابت، نياز به استفاده از انسولين براي تنظيم برنامه غذايي فرد است.

  جايگاه صبحانه در تغذيه سالم ديابتي

 

مهم ترين وعده غذايي براي يك فرد ديابتي، صبحانه است كه همه افراد بايد براي آن برنامه خوبي داشته باشند. چون هم در پيشگيري از چاقي و ديابت موثر است و هم در كنترل ديابت نقش مهمي ايفا مي كند. در اينجا مي خواهيم قدري درباره اين موضوع صحبت كنيم كه چه صبحانه اي به پيشگيري از بروز ديابت كمك كننده است؟ و هم اينكه چه صبحانه اي به كنترل بهتر قند خون در ديابت كمك خواهد كرد؟

بطور كلي پايبندي به اصل تنوع و ارزش غذايي رمز اساسي تغذيه سالم است يعني حتي الامكان از گروه هاي مختلف غذايي در يك وعده ( مثل صبحانه) و به ميزان كافي، وجود داشته باشد.

غير از قاعده كلي فوق كه درباره همه افراد بعنوان اصول تغذيه صحيح بايد رعايت شود، كساني كه پيش ديابتي يا در شرف ابتلا به ديابت و يا ديابتي هستند، نكاتي را هم به طور خاص بايد در نظر قرار دهند ه غير از پيشگيري يا كنترل اختلال چربي خون هم مفيد خواهد بود. اين نكات درباره سرعت و شدت جذب قند است و مدت زماني كه اين قند در خون بالا باقي مي ماند كه موضوعي بسيار مهم است.

كربوهيدرات ها با توجه به ساختمان مولكولي به دو دسته زود جذب، و دير جذب تقسيم مي شوند. صحيح تر اين است كه به جاي صحبت كردن در مورد مقدار قند در مواد غذايي از سرعت جذب غذاها و عواملي كه بر روي آن موثر است، صحبت كنيم.

نمره قند چيست؟

 

همانطور كه قبلا هم گفته شد، خيلي از غذاهايي كه مي خوريم، حتي اگر شيرين نباشد، داخلش قند دارد ( مثلا به صورت نشاسته يا ... ) و اين قند جذب خون مي شود و احساس سيري به شما دست مي دهد مثلا اگر شما نان يا شير مصرف كنيد، قند خونتان بالا مي رود و يا اگر پلو بخريد، قندتان بالا مي رود، تقريبا همه غذاها، ميوه ها، تنقلات، هر نوع ماده غذايي حاوي قند است. با اين نگاه، در افراد ديابتي و پيش ديابتي نوع و مقدار قند مصرفي يك غذا آنقدر مهم است كه درباره هر چيزي كه خورده ميشود، دو نكته اهميت دارد: نمره قند ماده غذايي و بار قندي غذاي خورده شده.

در مواقعي كه با غذا خوردن، قند خون سريع و به ميزان زياد بالا مي رود، بدن يك فرد ديابتي به دليل مقاومت انسولين نمي تواند قند خون را پايين بياورد و به همين دليل قند در خون بالا باقي مي ماند و اين بالا ماندن قند خون مشكل ايجاد مي كند ولي اگر قند خون به مقدار كم، بتدريج و به آهستگي بالا برود، قطعا بدن زورش به اين بالا رفتن آهسته مي رسد و قند خون بالا نخواهد رفت حالا درباره غذاهاي مختلف نمره قند به شما نشان مي دهد كه يك ماده غذايي چقدر مي تواند قند خون را سريع و به مقدار زياد بالا ببرد.

 

خوردن غذاهاي داراي نمره قند پايين تر به شما كمك مي كند تا:

 

ü     قند خون و كلسترول خون تان را تحت كنترل در بياوريد.

ü     اشتهاي تان را كنترل كنيد.

ü     خطر پيشرفت بيماري و بروز عوارض ديابت را كاهش هيد.

نمره قند مواد گوناگون نسبت به گلوكز سنجيده مي شود كه نمره قند آن 100 فرض شده است، نمره قند بالاي 70، بالا در نظر گرفته مي شود و نمره قند زير 55، پايين محسوب شده و بين اين دو متوسط در نظر گرفته شده است:

نمره قند پايين (زير 55): لوبيا و خانواده آن، عدس، نخود، سويا، گردو، بادام درختي، بادام زميني، تخم آفتابگردان، تخم كدو، كنجد، غلات كامل نظير نان جو، اكثر سبزيجات، اكثر ميوه ها، فروكتوز و تاگاتوز (نوعي قند شيرين موجود در لبنيات و ميوه ها ).

نمره قند متوسط (بين 55 تا 70): نان هاي فر آوري شده نظير نان غني شده با آهن، انواع نان مصرفي مردم ايران نظير سنگك، بربري، سيب زميني پخته شده در آب با پوست، آب انگور، كشمش، بستني، موز، آلو.

نمره قند بالا (بالاي 70): نان سفيد (نان هايي كه با گندم بدون سبوس تهيه مي شوند)، كته، اكثر برنج هاي سفيد (برنج هايي كه سبوس آنها گرفته شده است )، شكر، گلوكز، مالتوز، سيب زميني سرخ شده، حلوا، كيك يزدي، هر نوع كيك و نان شيريني، غلات فرآوري شده براي صبحانه.

 

عواملي كه باعث مي شود قند خون به سرعت بالا رود :

 

1- حرارت دادن: حرارت دادن نشاسته باعث مي شود كه قند آن آسان تر و سريع تر هضم گردد و قند خون را به سرعت و به ميزان زياد بالا ببرد. درست به همين دليل است كه غذاهاي آماده كه اغلب براي تهيه آنها در كارخانجات از حرارت بالاتري استفاده مي شود (مثل غذاهاي آماده براي بچه ها) سريعتر از غذاهاي خانگي قند خون را بالا مي برند.

2- نحوه آماده سازي غذا: برنج بدون سبوس سريعتر از برنج سبوس دار، برنج كته سريع تر از برنج آبكش شده، پوره سيب زميني سريع تر از خود سيب زميني و هويج پخته يا رنده شده سريع تر از هويج قطعه قطعه شده قند خون را بالا مي برند.

3-  آشاميدن همراه با غذا: آشاميدن همراه با غذا باعث مي شود، تخليه معده سريع تر انجام شود بنابراين بهتر است در طول مصرف غذا فقط به مقدار يك ليوان نوشيدني استفاده گردد.

4-  مقدار مواد قندي مصرفي: استفاده از شكر همراه با غذا باعث افزايش قند خون مي شود.

5-  مقدار نمك مصرفي: نمك در غذا باعث افزايش جذب گلوكز به جريان خون مي شود.

عواملي كه باعث آهسته تر شدن بالا رفتن قند در خون مي شوند:

 

1-   اندازه غذاها: اندازه هاي بزرگ تر مواد غذايي و هر چيزي كه باعث كند شدن سرعت تخليه معده شود، (مثلا وجود سبزيجات و حبوبات در غذا) قند خون را هم آهسته تر بالا خواهد برد.

2-   فيبر مواد غذايي: فيبر موجود در غذا مثلا سبوس يا مواد گياهي نمره قند غذا را پايين مي آورند. هر چه فيبر غذا بيشتر باشد، (مثلا در سبزي پلو نسبت به كته) قند خون آهسته تر بالا مي رود. علت اين موضوع آهسته تر شدن سرعت تخليه معده و اتصال گلوكز به فيبرها در روده است. پس سنگك يا بربري يا هر نان سبوس دار ديگري نمره قند پايين تري نسبت به نان هاي ديگر نان هاي سفيد، مثل لواش و باگت دارد.

3-   ساختمان سلولي: نخود، لوبيا و عدس حتي بعد از پخته شدن ساختمان سلولي خود را حفظ مي كنند. ميوه كال هم به همين دليل قند خون را آهسته تر از ميوه يا آبميوه بالا مي برد.

4-   ساختمان نشاسته و نوع كربوهيدرات مصرفي: نشاسته موجود در سبزيجات آهسته تر از نشاسته موجود در نان تجزيه مي شود. سيب زميني پخته يا پوره شده قند خون را سريع تر بالا مي برد در حالي كه در برنج و ماكاراني اين روند آهسته تر است. در انتخاب وعده هاي غذايي دقت شود كه ميان وعده هاي حاوي 20 تا 40 گرم كربوهيدرات باشد. فروكتوز و سوربيتول با سوكروز ( قند معمولي) تفاوتي ندارد. سعي كنيد از مصرف بيسكوييت ها هم به علت چربي زيادي كه دارند، پرهيز كنيد.

5-   مصرف نكردن مايعات همراه غذا: هنگام غذا خوردن هر چه از مايعات كمتري استفاده شود، بهتر است؛ چون خوردن مايعات "نمره قند" ساير مواد غذايي خورده شده را افزايش مي دهد و باعث مي شود قند موجود در غذا سريع تر جذب شود ولي در صورت تمايل به مصرف، حتي الامكان آب معمولي يا چاي به صورت غير شيرين يا شير كم چرب (شير غير "كامل" ) يا آب پرتقال تازه ( غير بسته بندي ) شده بعنوان نوشيدني استفاده شود.

 مصرف ميوه و سبزي:

 

به جاي آب ميوه، خود ميوه را ميل نماييد؛ چون فيبرهاي محلول و غير محلول موجود در ميوه خواص زيادي دارند، اين موضوع براي پيشگيري از يبوست هم اهميت دارد.

با آنكه ميوه هاي خشك مانند انجير خشك يا توت خشك مواد معدني و فيبر دارند، چون حاوي مقدار زيادي قند به صورت غليظ شده هستند، نمي توانيد هر مقدار دلتان خواست از آنها استفاده كنيد؛ مصرف آنها را فقط به هنگام نوشيدن چاي به مقدار كم محدود كنيد.

نكته: استاندارد مصرف ميوه و سبزي مشتمل بر 2 تا 5 واحد ميوه و 3 تا 4 واحد سبزي است. به خاطر داشته باشيد با توجه به اينكه هر سهم ميوه يا سبزي معادل 100 گرم است، كلا بايد به خاطر داشته باشيد با توجه به اينكه هر سهم ميوه يا سبزي معادل 100 گرم است، كلا بايد روزي حداقل نيم كيلو ميوه و سبزي بخوريم.

بهتر است مصرف ميوه و سبزي را از صبح شروع كنيد.

    بار قندي يك وعده غذايي به چه چيزي اطلاق مي شود؟

 

اشكالي كه نمره قند دارد، آن است كه فقط براي يك گرم از قند قابل جذب در مواد غذايي تعريف مي شود و نشان دهنده مقدار كل قند مصرف شده نيست. براي اين منظور از شاخص ديگري به نام بار قندي استفاده مي شود.

براي به دست آوردن بار قندي يك غذا بايد مقدار قند موجود در يك واحد از آن ماده غذايي را در نمره قند آن ضرب نماييد. بار قندي يك غذا به جاي اينكه به شما بگويد يك ماده غذايي در مدت زماني مشخص چقدر قند خونتان را افزايش مي دهد، بيان مي كند كه اين ماده غذايي كلا چقدر قند وارد جريان خونتان خواهد نمود.

هويج و سيب زميني از مواد غذايي اي هستند كه داراي نمره قند بالايي هستند اما محاسبات جديد مي گويد به فرض در مورد هويج با اينكه نمره معادل 131، دارد اما بار قندي آن 10 (كم) مي باشد يا مثلا سيب زميني با نمره قند 121، داراي بار قندي 45 مي باشد و پاپكورن با نمره قند 79، بار قندي معادل چهار (ناچيز) دارد.

از مصرف حجم زياد صبحانه، چاي شيرين، مربا، عسل، آب ميوه هاي صنعتي، كيك و بيسكوييت و ساير غلات فرآوري شده و عمل آمده با آرد سفيد بدون سبوس خودداري كنيد.

از نظر بار قندي هم مقدار مواد غذايي انتخاب شده بايد مطابق با نيازهاي تغذيه اي و مقدار فعاليت بدني و مصرف دارو تنظيم گردد. وقتي گفته مي شود مقدار مصرف بايد "كنترل شده" باشد و برنامه مشخصي داشته باشد، بايد اين نكته را هم ياد آور شويم كه اجراي هر برنامه اي، در چند روز اول ممكن است مشكل باشد ولي كم كم بصورت عادت در مي آيد و آسان خواهد شد.

بنابراين درباره يك صبحانه خوب براي پيشگيري از ديابت يا كنترل آن :

 

-        مصرف مواد غذايي داراي نمره قند بالاتر، بايد هر چه كمتر و در صورت استفاده، به صورت " كنترل شده" باشد ( يعني به مقدار كم و مشخص) و بهتر است بيشتر از مواد غذايي داراي نمره قند پايين تر استفاده شود.

-        استفاده از نان عمل آمده با آرد كامل سبوس دار ( مانند: نان سنگك، بربري) به جاي نان عمل آمده با آرد سفيد بدون سبوس

-        استفاده از حبوبات مانند لوبيا يا عدسي ( بدون اضافه كردن گوشت يا روغن هاي حيواني)، يا استفاده از پنير كم چرب، يا استفاده از تخم مرغ، يا كرم بادام يا كنجد به جاي كره مربا، كرم شكلاتي، پنير شور/ پر چرب

-        استفاده از مغزها مانند گردو، بادام، فندق، را در صبحانه فراموش نكنيد ( به مقدار كافي)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1395/12/25
امتیازدهی
میانگین امتیازها:0 تعداد کل امتیازها:0
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)
ارسال نظرات
نام  
آدرس پست الکترونیکی شما    
توضیحات  
تغییر کد امنیتی  
کد امنیت  
 
Powered by DorsaPortal