بيمارستان امام علي (ع) آمل
۱۳۹۸ دوشنبه ۳۱ تير
br ENGLISH
help عبارت وارد شده توسط شما در تمامی لینک ها، منوها و محتوای سایت جستجو خواهد شد.
آموزش مسواك زدن

 

 

 

 

·      هدف اصلي از مسواك زدن ، پاك كردن كليۀ مواد غذايي همراه با مواد رسوبي مختلف و ميكروب هايي است كه به طور طبيعي بر روي سطوح دندان جايگزين شده اند.

·      قبل از شروع مسواك زدن بايد از تميز و سالم بودن مسواك خود مطمئن باشيم. به مقدار كافي‌ خمير دندان روي مسواك ميگذاريم. سپس دهان را با آب خيس مي‌كنيم تا خمير دندان خوب كف كند.

روش مسواك زدن

اول از سطح جونده دندانها شروع مي‌كنيم كه با حركت رفت و برگشت روي سطح جونده، خمير دندان به خوبي‌ كف مي‌كند و شيارهاي موجود بر روي دندان تميز ميشوند.

سطح جونده در هر فك، در دو رديف سمت چپ و راست قرار دارد كه از يك سمت در فك پائين شروع كرده و به سمت ديگر ميرويم. سپس براي فك بالا اقدام مي‌كنيم. تميز كردن سطح جونده بسيارآسان بوده واگر دقت شود و وقت كافي‌ گذاشته شود به خوبي‌ تميز ميشود.

سپس مجاورت دندان با لثه مسواك زده ميشود كه مهمترين قسمت در مسواك زدن، نحوه تميز كردن اين ناحيه است.

نواحي دروني وبيروني دندان : براي تميز كردن اين نواحي از دندان مسواك را با يك زاويه 45 درجه نسبت به محور طولي دندان بر روي شيار لثه و دندان قرار داده و مقداري به سمت لثه فشار مي دهيم تا پُرزهاي مسواك كاملا بين لثه و دندان و همچنين بين دندان ها فرو رود. بعد با يك حركت لرزشي مناسب و با دامنه ي كم مسواك را به سمت سطح جونده(لبه دندان) حركت مي دهيم. اين حركت لرزشي محدود بايد 4-3 دفعه تكرار شود تا تمامي سطوح غير قابل دسترس براي مسواك تميز گردد.

براي سطوحي از دندان كه در قوس فك قرار دارند، بايد با مانوري مناسب و چرخاندن مسواك دسترسي به نواحي فوق را فراهم سازيم و هر چه از ناحيه ي دندان هاي عقب فك به سمت جلو پيش مي رويم جهت مسواك را هم تغيير مي دهيم، طوري كه در دندان هاي جلو، كاملا از پُرزهاي جلويي مسواك براي تميز كردن استفاده مي كنيم

سپس بين دندان ها تميز ميشود كه اين كار بدون استفاده از نخ دندان امكان پذير نيست.

 
 

 

 

 

 

 

 

چند نكته فني در مسواك زدن

1)   ناحيه دندان هاي عقل كه معمولا به دليل حالت تهوعي كه به افراد دست مي دهد،كمتر مسواك زده ميشود و به همين علت با اينكه دندان هاي عقل ديرتر از همه ي دندان ها در مي آيند، زودتر از بقيه مي پوسند

2)   دندانهايي كه در قوس فكي قرار دارند نيزكمتر مسواك زده مي شوند ، بخصوص از قسمت داخل فك. زيرا مانور دادن مسواك در اين نواحي سخت است، يعني دندان هاي عقبي را مسواك مي زند و بعدسراغ دندان هاي جلويي مي آيد ولي در قوس فك ها (در ناحيه دندان نيش) كمتر دقت ميكند.

3)   روي سطح زبان حتما بايد مسواك كشيده شود و لاي پُرزهاي زبان نيز تميز گردد. البته اين كار بايد آهسته و آرام انجام شود تا به به بافت زبان آسيبي وارد نشود.

 

4)   معمولا موقع مسواك زدن فكرمان جاي ديگري است و به همه چيز فكر مي كنيم، غير از مسواك زدن!! اگر با حواس جمع مسواك بزنيم، موثرتر است.

 

مشخصات مسواك و خميردندان مناسب

يك خميردندان خوب :
1- برچسب استاندارد داشته باشد يعني داراي قدرت پاك‌كنندگي مناسب بوده و هيچ‌گونه آسيبي براي ميناي دندان، لثه، لايه‌هاي مخاطي يا دهان ايجاد نكرده، حاوي فلورايد بوده و با پوست و مخاط دهان سازگار باشد.
2- داراي بافت نرم بوده و در اثر فشار معمولي و در دماي اتاق به راحتي از تيوپ خارج شده و روي مسواك پخش شود
3- در مدت زمان مصرف از لحاظ فيزيكي و شيميايي پايدار بوده و تغييري در شكل ظاهري آن پديدار نگردد

 

يك مسواك خوب

يك مسواك خوب آن است كه بعد از مدتي استفاده ، پرزهاي آن پخش نشود و خاصيت ارتجاعي داشته باشد.شايد بگوييد كه همه مسواك ها بعد از مدتي اينطور ميشوند. نه اينگونه نيست.مسواك اگر خوب باشد 6 ماه بدون اينكه پرزهايش مشكلي پيدا كنند كار ميكند .

مسواك هر چقدر هم خوب باشد، در مقابل لبه هاي تيز دندان پوسيده نمي تواند مقاومت كند و در اين حالت، پخش و پلا شدن پرزهاي مسواك ، هيچ ارتباطي به نوع مسواك ندارد.

 

مسواك پس از 6 ماه استفاده نياز به تعويض دارد، حتي اگر پرزهاي آن پخش نشده باشد

 

نكته ها

 

1)   براي مراقبت از دندانها و مسواك خود اين موضوع حائز اهميت است كه حتماً پس از مسواك زدن ، مسواك خود را زير شير آب شسته و سپس اجازه دهيد در مجاورت هوا خشك شود. راه حل ديگر، قرار دادن مسواك در آب در حال جوشيدن به مدت 5 الي 10 دقيقه است. 

 

2)   پس از مسواك زدن ، مسواك خيس را در جعبه يا محيط سر بسته قرار ندهيد. زيرا به اصطلاح هواي داخل آن دم كرده و موجب رشد ميكروب ها ميشود.

3)   دندان‌ها بايد پس از هر وعده غذا مسواك شوند و چنانچه اين كار مقدور نباشد، در اين صورت بايد حداقل دو بار در روز ( شب‌ها پيش از خواب و صبح‌ها پس از صبحانه ) دندان‌ها را مسواك كرد

 

4)   اگر تصور مي‌كنيد كه استفاده از نخ دندان براي بيرون آوردن غذا از بين دندان‌ها است، در اين صورت سخت در اشتباه هستيد زيرا اگر خرده غذا در ميان دندان‌تان هم نباشد، باز بايد حداقل يك بار در شبانه‌روز از نخ دندان استفاده كنيد. قابل ذكر است كه سطح بين دنداني به هيچ وجه با مسواك‌زدن تميز نمي‌شود و ميكروب‌ها هستند كه عامل پوسيدگي دندان بوده و در ميان دندان‌ها استقرار مي‌يابند

 

5)      طول مدت مسواك زدن صحيح بين 5 الي 7 دقيقه  مي باشد.

 

تهيه كننده : سميه عنايتي . پرستاردندانپزشكي

 

 

 

صفحه اصلي
1397/10/22
امتیازدهی
میانگین امتیازها:0 تعداد کل امتیازها:0
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)
ارسال نظرات
نام  
آدرس پست الکترونیکی شما    
شماره تلفن
توضیحات  
تغییر کد امنیتی  
کد امنیت  
 
Powered by DorsaPortal