بيمارستان امام علي (ع) آمل
۱۳۹۸ پنج شنبه ۲۷ تير
br ENGLISH
help عبارت وارد شده توسط شما در تمامی لینک ها، منوها و محتوای سایت جستجو خواهد شد.
رژيم غذايي در دياليز
رژيم غذايي در دياليز

روش هاي زير براي كاهش احساس تشنگي پيشنهاد مي شود:

ü      كاهش غذاهاي حاوي نمك زياد

ü      استفاده از آبنات ترش و سخت

ü      بخشي از مايعات بصورت يخ مصرف شود.

ü      اضافه كردن مقداري آبليمو به آب

ü      لب ها و دهان بيمار با يخ خرد شده خيس شود.

ü      استفاده از ميوه و سبزي بصورت سرد.

نكته:

Ø      نحوه پخت غذا بصورتي باشد كه از حرارت ديدن بيش از حد روغن غذا خودداري شود تا مواد سمي كمتري وارد بدن شود. آبپز كردن غذاها يا بخارپز بهترين روش پخت مي باشد.(در افراد دياليزي تجمع سموم بيشتر از افراد معمولي مي باشد.)

Ø     بهتر است روغن هاي مايع جايگزين روغن جامد شود.


ترجيحا سبزيجات را بصورت خام مصرف كنيد زيرا سبزيجات پخته مقدار پتاسيم قابل جذب بيشتري دارند.

در مورد تعداد واحدهاي غذايي ميوه و سبزيجات قابل مصرف خود، طبق رژيم توصيه شده توسط متخصص تغذيه عمل نمائيد.

مايعات:

هنگامي كه كارايي كليه كاهش مي يابد، ادرار كمتري هم توليد ميكند و مايعات اضافي در بدن تجمع مي يابند. پيش از شروع دياليز ميتوان اين مايعات اضافي را با داروهاي مدري كه پزشك تجويز مي نمايد، دفع نمود. با كاهش بيشتر عملكرد كليه ها، مايعات اضافه با دياليز دفع مي شود. ولي اگر شما زياد مايع بنوشيد و يا مايعات اضافي به اندازه كافي توسط دياليز دفع نگردد در بدن تجمع مي يابد، ممكن است دست ها و پاهاي بيمار ورم كرده و دچار افزايش وزن گردد يا دچار تنگي نفس شده حتي فشارخون بيمار افزايش يابد.

مصرف روزانه مايعات با مقدار ادرار بايستي تنظيم گردد.

پتاسيم:

افزايش دريافت پتاسيم منجر به بي نظمي ضربان قلب و يا حتي تپش قلب مي شود.

منابع عمده پتاسيم عبارتند از ميوه ها و سبزي ها(مثل اسفناج پخته، گوجه فرنگي، كدو حلوايي، سيب زميني، قارچ، باميه و تره پخته و ميو هايي مثل پرتقال، انجير، زردآلو، كيوي، خرما، گرمك ، طالبي، گلابي تازه، شليل و موز) ، شكلات ،

ماهي كاد ، شير و گوشت  لخم گوساله .

 از آنجايي كه آب سبزيجات پتاسيم زيادي دارد ، از مصرف آب سبزيجات خودداري كنيد. بهتر است سبزيجات را قبل از پختن خرد كرده، چند ساعت در آب خيس كنيد آب آن را دور ريخته و مجددا در آب تازه بجوشانيد و بعد مصرف نماييد.

 

فسفر:

افزايش دريافت فسفر باعث ايجاد خارش و مشكلات استخواني ميشود. مواد غذايي كه حاوي مقادير زيادي فسفر ميباشند بايستي محدود شود مانند:

دل، قلوه، جگر، مغزها(گردو، بادام ، پسته)، شير، ماست، دوغ، پنير، كشك، خامه، حبوبات و غلات سبوس دار

حبوبات بايستي حتما خيسانده شود و آب آن دور ريخته شود تا فسفر آن كاهش يابد.

سديم:

دريافت مقدار زياد نمك باعث افزايش احساس تشنگي و در نتيجه افزايش دريافت مايعات ميشود كه باعث تجمع مايعات در بدن و افزايش فشار خون مي گردد.

به جاي نمك ميتوانيد از چاشني هايي مثل: زيره، دارچين، آبليموي تازه بي نمك، سركه، زردچوبه و فلفل استفاده كنيد.

مواد غذايي حاوي سديم بالا:

سوسيس، كالباس، خيارشور، تن ماهي، ماهي دودي، رب گوجه فرنگي، سس گوجه فرنگي، انواع شور و ترشي، چيپس، كراكر، آب گوشت و ...

 

كاركرد كليه ها و دياليز:

وظيفه اصلي هر كليه دفع مواد زايد از خون برگشتي مي باشد. اگر كليه نارسا شود، كليه ديگر بزرگ شده كار هر دو كليه را انجام ميدهد.

وقتي كليه ها به هر دليلي توانايي كار خود را از دست مي دهند و از كار مي افتند دياليز به عنوان روشي جهت خارج كردن مواد اضافي بدن از جمله سموم انجام مي شود و در واقع كار كليه ها را انجام مي دهد.

بيشتر مواد دفعي و مايعات اضافي خون شما از غذايي به وجود مي آيد كه مي خوريد. كنترل رژيم غذايي توسط شما با آغاز درمان دياليز سبب مي شود كه احساس بهبود بيشتري در شما حاصل گردد. متخصص تغذيه به شما توصيه و كمك مي كند تا از برنامه غذايي پيروي كنيد كه هم داراي مقادير مناسب مواد مغذي بوده و هم حاوي غذاهاي باشد كه در رژيم شما مجاز هستند.

در بيماران دياليزي مقدار دريافت سديم، پتاسيم، فسفر و مايعات داراي اهميت است.


صفحه اصلي
1397/10/22
امتیازدهی
میانگین امتیازها:0 تعداد کل امتیازها:0
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)
ارسال نظرات
نام  
آدرس پست الکترونیکی شما    
شماره تلفن
توضیحات  
تغییر کد امنیتی  
کد امنیت  
 
Powered by DorsaPortal