بيمارستان حاج عزيزي جويبار
۱۳۹۸ شنبه ۱۰ اسفند
br ENGLISH
دياليز

مراقبتهاي غذايي در دياليز

همودياليز يك نوع روش درماني برا ي پاكسازي خون از مواد زائد كه در بدن جمع شده است   و كليه نارسا نمي تواند آنرا از بدن دفع كند و براي موفقيت در درمان رعايت تغذيه صحيح اهميت زيادي دارد.

وزن خشك خود را بدانيد

وزن خشك ايده آل شما بدون هيچگونه آب اضافه در بدن است كه معمولا بعد از دياليز بايد به آن برسيد،وزن خشك وزنياست كه شما با آن احساس خوبي داريد و هيچ يك از علايم افزايش مايعات بدن مانند افزايش فشارخون ،تنگي نفس،ورم دست وپا و صورت ،احساس سنگيني در قفسه سينه و علايم از دست دادن بيش از حد آب بدن مانند كاهش فشار خون،گرفتگي عضلات و ضعف شديد را نداريد،توجه كنيد كه وزن خشك قابل تغيير ميباشد و ممكن است با چاق ولاغر شدن شما افزايش يا كاهش يابد.

آشنايي با مواد غذايي مهم

پروتئين

يكي از مهمترين مواد  مغذي براي بدن براي بدن است كه شامل : گوشت ها، تخم مرغ، لبنيات و غلات ميباشد، در افراد دياليزي مقدار بيشتري نسبت به ساير افراد لازم است.

سديم

از جمله املاح موجود در بدن است لذا دريافت مقدار زياد آن باعث تشنگي و فشار خون ميشود.

پتاسيم

يكي از املاح لازم براي بدن است، ولي  در بيماران كليوي بدليل اينكه از راه كليه دفع نميشود در بدن جمع ميشود و افزايش آن خطرناك است و افزايش و كاهش آن براي بدن ضرر دارد.

فسفر

جزء املاح لازم براي بدن است واز راه كليه دفع ميشود ،فسفر زياد در خون باعث خارش  پوستي و مشكلات استخواني ميشود.

آشنايي با گروههاي غذايي

براي اجراي يك برنامه غذايي لازم است فرد ابتدا با گروههاي غذايي آشنا شود

2- شناخت گروههاي غذايي

الف) گروه نان وغلات

اين گروه شامل انواع غلات(گندم ،برنج ،جو و غيره..)و فر آورده آنها ميباشد

نكات مهم:در اين گروه برخي از مواد غذايي داراي  سديم ،فسفر بيشتري بوده و بايد درمقادير كم مصرف شود مانند

*فر آورده هاي سبوس دار مانند نان سبوس دار ،نان جو ،بيسكويت سبوس دار يا ساقه طلايي

*بيسكويت هاي كرم دار داراي فسفر بيشتري نسبت به انواع ساد ه آن ميباشد

* اقلامي كه به آنها نمك افزوده شده است مانند چيپس،بيسكويت هاي نمكي،چو ب شور و غيره داراي سديم بالايي ميباشد

ب )گروه ميوه ها

ميوه هامنابع  خوب ويتامين هستند و بهتر است روزانه از انواع مختلف آن استفاده شود.

نكات مهم:

انواع مختلف ميوه ها داراي پتاسيم ميباشند و لازم است هنگام مصرف به پتاسيم آن توجه شود.

تقسيم بندي  ميوه جات بر اساس پتاسيم:

1- پتاسيم كم مانند:آب انگور-زغال اخته نكتار هلو-كمپوت گلابيو ليمو شيرين

2- پتاسيم متوسط:آب سيب-آب گريپ فروت -آب ليمو ترش-اناناس-انگور-تمشك-توت فرنگي- سيب انجير شاه توت-كشمش- گريپ فروت-گيلاس-نارنگي-هلو-هندوانه و انبه

3-پتاسيم بالا: آب آلو-آلو خشك-انجير خشك برگه زردآلو-پرتغال-خرما-زرد آلو تازه يا كمپوت-شليل-طالبي-آب پرتغال كيوي-گرمك-گلابي تازه موز

ج) گروه سبزي جات

سبزي مواد مغذي مهمي دارند و لازم است در هنگام پخت غذاها يا همراه با آن بعنوان سالاد استفاده شود

نكات مهم: سبزيجات هم داراي پتاسيم  و سديم ميباشد كه بايد رعايت شود.

توصيه هاي تغذيه اي براي افراد دياليزي:

پرهيز از مصرف غذاهاي حاوي سديم (نمك)بالا

چيپس وپفك ،چوب شور،بادام شور،بادام زميني، انواع تخمه ها، زيتون پرورده، خيارشور،كلم شور، ترشي ها، رب ها ، سوسيس وكالباس، كنسرو گوشت ، برگر ها و ساير فراورده هاي گوشتي وماهي هاي دودي، تن ماهي،انواع پنير ها،غذا هاي شور و كنسروي ، انواع سس ، چاشني مخصوص سالاد

محدوديت در مصرف سبزي هاي و موادغني از سديم:

اسفناج، كرفس، هويج، كنگر، شلغم ،ريواس وچغندر و غذاهايي كه منشا حيواني دارند مثل انواع گوشت ها ، پنير وتخم مرغ

*سيب زميني (مگرانكه پوست گرفته شده و8ساعت در اب خيسانده شود)

*مصرف انواع گوشت ، حبوبات ودانه هاي روغني بايد كمترباشد

*مصرف كمترنوشيدني هاي داراي مقدار متوسط پتاسيم وفسفر(قهوه، چاي ، ابميوه هاي تجاري

*محدوديت در مصرف نان نمك داروسبوس دار

*مصرف پنير كاملا بي نمك

*مصرف روزانه 3واحدميوه و3واحدسبزي

*ميوه هاي مناسب براي بيماران دياليزي خيار وسيب است


1398/11/05
Powered by DorsaPortal