شبکه بهداشت و درمان نور
۱۳۹۷ يکشنبه ۱ مهر
br ENGLISH
سرطان

به مناسبت هفته ملی مبارزه با سرطان

سرطان ها از مهم ترین بیماریهای غیرواگیر هستند که بار بیماری عمده ای رابه جامعه تحمیل می کند سرطان دومین عامل شایع مرگ ومیر در کشورهای توسعه یافته وسومین عامل در کشورهای درحال توسعه است در حال حاضر سرطان عامل 12درصد مرگ ومیر در سراسر جهان می باشد

وضعیت سرطان درایران

سرطان سومین عامل مرگ ومیر درایران است .سالانه بیش از 30000 نفر دراثر سرطان جان خود را ازدست  می دهند.تخمین زده می شود هرسال در کشور بیش از  70000مورد جدید سرطان اتفاق  می افتد.

در ایران15 -8 بهمن ماه هفته ملی مبارزه با سرطان نامگذاری شده است.

  • عامل خطر دخانیات بعنوان عامل خطر ثابت شده در ایجاد حداقل 8 نوع سرطان از جمله دهان ،حنجره ،ریه ،پانکراس ،مثانه ،کلیه،مری ومعده وعامل احتمالی در سرطان های روده بزرگ ،دهانه رحم ،سرطان خون ،کبد ،غددفوق کلیوی ،کیسه صفرا ،حفره بینی وسینوسها می باشد مصرف سیگار یکی از مهمترین عوامل خطر سرطان ریه است.
  • مواجهه زودرس با دود سیگار مخصوصاً در کودکان و نوجوانان خطر سرطان ریه را چندین برابر افزایش می‌دهد.
  • سیگار باعث بروز 90درصد سرطان های ریه و83%مرگ ومیر ناشی از سرطان ریه دراثر استعمال دخانیات است  ،
  • با مصرف روزانه 20 نخ سیگار خطر سرطان لوزالمعده در مردان 5 برابر و در زنان 6 برابر می شود .
  • مردان سیگاری 70% و زنان سیگاری 40%احتمال بیشتری برای ابتلا به سرطان کلیه و مثانه دارند .
  • بیش از 4هزارماده شیمیایی در دود سیگار وجود دارد که بیش از 40 نوع آن سرطان زا است .
  • مصرف تنباکو در فرمهای جویدنی ومصرف پیپ یک عامل خطر مهم برای سرطان های دهان،حلق ومری است .
  • افراد سیگاری 2برابربیشتر از افرادغیر سیگاری در خطر ابتلابه سرطان پوست قرار دارند .
  • مقدار نیکوتین قلیان به قدری بالاست که چندین برابرسیگار حاوی نیکوتین است .
  • قلیان به خاطر ذغالی که در سوختن آن بکار می رود خیلی بیشتر حاوی مونوکسید کربن است بعد از مصرف یک قلیان به مدت 45دقیقه مونوکسید کربن به 45تا70PPMمی رسد که برابر است با مصرف 45تا70سیگار در عرض یک ساعت .

عوامل خطرو  پیش­گیری از سرطان کولون و رکتوم

سرطان کولون و رکتوم یک بیماری خطرناک، اما قابل پیشگیری و دومین سرطان شایع در مردان و سومین سرطان شایع در زنان است. وقوع این سرطان تحت تأثیر فاکتورهای ژنتیکی و محیطی می­باشد که عامل خطرزای سرطان کولون و رکتوم با افزایش سن بالا می­رود و یکی از شایع­ترین سرطان­ها در افراد سال­خورده می­باشد و علائم، اغلب به تدریج ظاهر می­شود و سن بیشتر افراد مبتلایان بالای 50 سال می­باشد. این بیماری در افراد با سابقه مثبت خانوادگی در بستگان درجه یک که قبل از 55 سالگی مبتلا شده­اند، احتمال بروز بیشتری وجود دارد.

ریسک سرطان کولون و رکتوم در مبتلایان به پولیپ، بیماری­های التهابی روده و یا کولیت اولسراتیو زیاد است.

عوامل خطرزای دیگری نیز شامل مصرف الکل است که ریسک سرطان کولون و رکتوم را بالا برده و مانع از جذب فولات­ها می­شود. هم­چنین چاقی و افزایش وزن، استعمال دخانیات (تنباکو، سیگار) ریسک سرطان کولون و رکتوم را افزایش می­دهد. عدم تحرک و رژیم غذایی پرچرب و حاوی گوشت قرمز و مصرف کم فیبر و سبزیجات و میوه­جات نیز احتمال سرطان کولون و رکتوم را افزایش می­دهد

 

1390/11/12
امتیازدهی
میانگین امتیازها:0 تعداد کل امتیازها:0
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)
ارسال نظرات
نام  
آدرس پست الکترونیکی شما    
شماره تلفن
توضیحات  
تغییر کد امنیتی  
کد امنیت  
 
Powered by DorsaPortal