حوزه ریاست
۱۳۹۶ سه شنبه ۲۱ آذر
br ENGLISH
تاریخ: 1393/02/07 تعداد بازدید : 22
15-8 بهمن هفته مبارزه با سرطان
• سرطان نوعي بيماري است كه در آن سلول‌ها توانايي تقسيم و رشد عادي خود را از دست مي ‌دهند و به طور بي رويه و كنترل نشده تقسيم و تكثير مي شوند .

 

8-15 بهمن هفته مبارزه با سرطان

  • سرطان نوعي بيماري است كه در آن سلول‌ها توانايي تقسيم و رشد عادي خود را از دست مي ‌دهند و به طور بي رويه و كنترل نشده تقسيم و تكثير مي شوند . از اجتماع اين سلول‌ها ، توده اي به نام تومور ايجاد مي‌شود. كه اگر قابليت و توان تهاجم به ساير بافت‌ها و ارگانهاي مجاور را نداشته باشد، تومور خوش ‌خيم (غيرسرطاني‌) ناميده مي شود و اگر گسترده شده و يا بطور بالقوه قابليت تهاجم و سرايت به ساير بافتها و ارگانها را داشته باشد بدخيم يا سرطاني ناميده مي‌شود .
  • بيش از 2۰۰ نوع سرطـان شناسايي شده است و اين سرطــان ها در هر قسمتــي از بدن مي تواند ظاهر شود.
  • چهار سرطان شايع و كشنده در مردان در جهان عبارتند از ريه ـ معده ـ پروستات ـ كولوركتال .
  • چهار سرطان شايع و كشنده در زنان به ترتيب عبارتند از سرطان سينه ـ ريه ـ معده ـ كولوركتال .
  • يك پنجم كل سرطانهاي سراسر جهان در ارتباط با يك عفونت مزمن مي باشد، مثل ويروس پاپيلوهاي انساني (HPV ) كه باعث كانسر سرويكس در زنان مي شود ، ويروس هپاتيت BوC كه باعث سرطان كبد مي شود و هليكوباكتر پيلوري كه در ارتباط با سرطان معده مي باشد .
  • يك سوم كانسر ها اگر در مراحل اوليه تشخيص داده و درست درمان شوند، قابل معالجه مي باشند.
  • ۴۰% سرطان ها عمدتاً بوسيله عدم مصرف دخانيات، داشتن تغذيه سالم، انجام فعاليت بدني و پيشگيري از عفونت هايي كه ممكن است منجر به كانسر شوند، قابل پيشگيري هستند.
  • عوامل ارثي (ژنتيكي)  از جمله نقص در كروموزوم‌ها و يا ژن معيوب از عوامل موثر در بروز سرطان است.
  •  افرادي كه بيمار سرطاني در فاميل درجه يك دارند نيازمند بررسيهاي پزشكي دقيق هستند.
  • عوامل فيزيكي مانند اشعه ماوراء بنفش و پرتوها  افراد را در معرض خطرسرطان قرار مي دهد.
  • عوامل شيميايي مانند آرسنيك، بعضي رنگها، تنباكو، سيليكون، گاز خردل و بسياري ديگر در ابتلا به سرطان ريه موثر است .
  • عوامل ايمونولوژيك(ايمني) مانند اختلال و ضعف ونارسايي در سيستم ايمني طبيعي بدن در بروز سرطان موثر است .
  • داروهاي سركوبگر ايمني موجب سركوب و تضعيف قدرت ايمني طبيعي بدن شده و زمينه‌ ابتلا به سرطان را فراهم مي كنند.
  •  تماس با موادي مانند آزبست در صنايع توليد پشم شيشه، اشعه ايكس ،مواد راديو اكتيو در صنايع صنعتي و معدن، نور مستقيم آفتاب براي كشاورزان ، ماهيگيران ،سموم نباتي و حشره كش ها در صنعت و كشاورزي ،آب و هواي آلوده به آلاينده هاي صنعتي وكشاورزي  از مواد سرطانزا محسوب مي شوند.
  • عوامل ترشح هورموني مثل مصرف بي رويه داروهاي حاوي استروژن وانواع قرص هاي ضد بارداري  از عوامل بروز سرطان است .
  • در كشور ما سرطان معده در ميان مردان شايع تر است و بهترين راه پيشگيري از ابتلا به اين نوع عفونت، رعايت بهداشت مواد غذايي است.
  • هرگونه زخم طولاني مدت به ويِژه در ناحيه زبان، لبها و دهان ، هرگونه توده سفت يا غده در بدن بخصوص در پستانها ، تغيير در نظم طبيعي اجابت مزاج، ادرار يا خون در مدفوع ، گرفتگي و خشونت صدا و سرفه هاي طولاني مدت ، خونريزي غير طبيعي از سوراخ ها و مجاري بدن ( واژن، مقعد، مثانه و بيني )، اشكال در بلع غذا و سوء هاضمه وتغيير شكل و اندازه خال و زگيل را جدي بگيريد.
  • مصرف دخانيات در ايجاد سرطان در مجاري تنفسي نقش اساسي دارد. ۹۰٪ ابتلا به سرطان ريه به دليل كشيدن سيگار رخ مي‌دهد.
  • مصرف الكل در ابتلا به سرطان‌هاي دهان (به غير از لب)، حنجره، مري و به دليل ايجاد سيروز الكلي احتمال بروز سرطان كبد را بالا مي‌برد.
  • برخي از پرتوها همچون پرتوهاي فرابنفش خورشيد موجب سرطان‌هايي چون سرطان پوست مي‌شوند.
  • سبزيجات برگ سبز تيره (مانند جعفري، كاهو، اسفناج، بروكلي، كلم برگ و چغندر) از مواد غذائي ضد سرطان هستند كه به واسطه داشتن مواد آنتي اكسيداني، مواد مضر سلول‌هاي بدن را خنثي كرده و در واقع از بين برنده راديكال‌هاي آزاد در بدن نيز مي‌باشند.
  •  ميوه‌جات تازه بخصوص مركبات (مانند پرتقال، ليمو، نارنج، گريپ فروت) بدليل داشتن ويتامين C فراوان از ميوه‌هاي بسيار نيرومند ضد سرطان به حساب مي‌آيند.
  • عوامل ضد سرطاني موجود در سير و پياز به قدري نيرومند هستند كه قادرند عوامل سرطان‌زا (مانند نيتروزامين) را خنثي نمايند.
  • ماده قرمز رنگ موجود در گوجه فرنگي بنام ليكوپن ،يك ماده ضد سرطاني قوي است كه ميزان آن در رب گوجه فرنگي بدليل پاره شدن سلول‌هاي گياهي بيشتر مي‌باشد و بهتر جذب بدن مي‌شود.
  • خوردن ماهي و ديگر منابع دريائي (وجود مقادير بالاي امگا 3 ) خطر سرطان را كاهش مي دهد.
  •  خوردن انواع مختلف مغزدانه (گردو، بادام، فندق) ، جوانه غلات و حبوبات (مانند جوانه گندم يا ماش) و استفاده از روغن‌هاي گياهي مايع (مثل روغن زيتون، كانولا، سويا) بدليل مقادير فراوان ويتامين E با حفاظت از گلبول‌هاي سفيد خون، باعث افزايش توانائي سيستم ايمني بدن و پيشگيري از سرطان‌هاي مختلف مي‌شود.
  •  بعضي از مواد غذايي مانند مصرف گوشت‌هاي نمك زده و دودي، غذاهاي سرخ شده، كنسروهاي بسيار شور، غذاهاي پر چرب و مصرف زياد قندهاي ساده زمينه ساز سرطانها هستند.
  •  عدم پخت صحيح مواد غذائي و عدم استفاده درست از مواد غذائي آنها را تبديل به مواد سرطاني مي‌نمايد.
  • براي پخت مواد غذايي تا حدامكان از روش‌هاي آب پز كردن و كباب كردن مواد غذايي استفاده كنيد.
  •  تا حدامكان از غذاهاي تخميري، دودي، نمك سود و حاوي نيترات خودداري كنيد.
  •  دريافت گوشت قرمز را به دوبار در هفته محدود كنيد و از گوشت سفيد بخصوص ماهي (نه به صورت سرخ شده) بيشتر استفاده نمائيد.
  • از نان‌هاي سبوس‌دار و غلات كامل بدليل داشتن فيبر غذايي بيشتر استفاده نمائيد .
  • مصرف مواد غذايي پرچرب (به ويژه با منشاء حيواني) را محدود نمائيد تا منجر به اضافه وزن و چاقي نشود كه چاقي يكي از عوامل مهم سرطان مي‌باشد.

روابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي مازندران

15-8 بهمن هفته مبارزه با سرطان
امتیازدهی
میانگین امتیازها:0 تعداد کل امتیازها:0
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)
ارسال نظرات
نام  
آدرس پست الکترونیکی شما    
توضیحات  
تغییر کد امنیتی  
کد امنیت  
 
Powered by DorsaPortal