حوزه ریاست
۱۳۹۶ جمعه ۲۴ آذر
br ENGLISH
تاریخ: 1393/08/05 تعداد بازدید : 50
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي مازندران:
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي مازندران، با اشاره به رواج پخت نذري در ايام محرم گفت: متاسفانه برخي افراد در طبخ غداهاي نذري از نمك زياد استفاده مي كنند در حالي كه غذاهاي نذري در بين قشرهاي مختلف به ويژه زنان باردار و سالمندان توزيع مي شود، بنابراين بهتر است براي حفظ سلامت افراد از مصرف زياد نمك يا ادويه ها در تهيه غذاي نذري خودداري شود.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي مازندران، با اشاره به رواج پخت نذري در ايام محرم گفت: متاسفانه برخي افراد در طبخ غداهاي نذري از نمك زياد استفاده مي كنند در حالي كه غذاهاي نذري در بين قشرهاي مختلف به ويژه زنان باردار و سالمندان توزيع مي شود، بنابراين بهتر است براي حفظ سلامت افراد از مصرف زياد نمك يا ادويه ها در تهيه غذاي نذري خودداري شود.
به گزارش روابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي مازندران، دكتر محسن اعرابي، به بيان نكات بهداشتي در تهيه غذاهاي نذري پرداخت و افزود: به منظور پيشگيري از بروز و شيوع هرگونه بيماري مرتبط با آب وغذا بويژه بيماريهاي عفوني روده‌اي  و حفظ و ارتقاء سلامت جامعه ، در مكان‌هائي كه بصورت دسته جمعي غذا تهيه و توزيع مي‌ شود ، رعايت ضوابط و مقررات بهداشتي الزامي است.
وي، تصريح كرد: پخت و پز و سرو غذا بايستي در محلهايي كه داراي حداقل شرايط بهداشتي ازجمله قابل شستشو بودن ديوار و كف – داشتن سقف سالم و تهويه مناسب - داشتن آب شرب سالم و دفع صحيح فاضلاب – عدم وجود حشرات و جوندگان در محل – استفاده از ابزار و ميز كار سالم و بهداشتي، باشد.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي مازندران، ادامه داد: پخت و توزيع غذا توسط افرادي كه بهداشت فردي نظير كوتاه كردن مو و ناخن ، پوشيدن روپوش واستفاده از دستكش يكبارمصرف  را رعايت مي كنند صورت پذيرد.
دكتر اعرابي، با بيان اينكه افراد شاغل در امر پخت و پز بايد از لحاظ سلامت و بهداشت در شرايط مطلوبي باشند ، اظهار داشت: اين افراد بايد كارت تندرستي را از مراجع ذيصلاح  مانند بهداشت محيط مراكز بهداشتي درماني دريافت كرده باشند .
وي، تاكيد كرد: مواد غذايي اوليه بايد سالم بوده وترجيحاً از مواد غذايي بسته بندي شده كه داراي پروانه ساخت وتاريخ توليد و انقضاء معتبر بوده استفاده شود.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي مازندران، با اشاره به اينكه مواد اوليه غذاها  نظير سبزيجات ،گوشت و برنج و ... بطور دقيق تميز و پاكسازي و شستشو  شود، گفت: آلودگي مواد اوليه به خصوص گوشت و مرغ، علاوه بر خطر ايجاد مسموميت، تأثير نامطلوبي بر كيفيت غذا مي‌گذارد.
 
* در پخت غذاهاي نذري از نمكهاي بهداشتي استفاده شود
وي، ادامه داد: گوشت قرمز مورد استفاده در نذري معمولاً به صورت گوشت گرم (لاشه) يا دام زنده تهيه مي‌شود اگر گوشت به صورت لاشه خريداري مي‌شود، بايد آن را از مراكز مجاز و مورد تاييد سازمان دامپزشكي تهيه كرد.، چنانچه به صورت زنده فراهم مي‌شود بايد از ميادين دايمي عرضه دام آن را خريداري نمود.
دكتر اعرابي، با تاكيد بر اينكه آب شرب مصرفي براي پخت و پز  از آب شبكه لوله كشي شهري يا روستايي كه مورد تائيد مقامات بهداشتي باشد ، استفاده شود، گفت: با نصب تابلوهاي ممنوعيت استعمال دخانيات ، از كشيدن سيگار در هنگام پخت و توزيع غذا و در مراسم عزاداري جلوگيري شود.
وي، ضمن اشاره به اينكه از نگهداري مواد غذايي خام و پخته شده در مجاورت هم در داخل يخچال و يا سردخانه خودداري شود، اظهارداشت: معمولا فاصله بين پخت و مصرف غذاهاي نذري زياد است و اين غذاها اغلب بيرون از يخچال نگهداري مي‌شوند لذا از گذاشتن غذاي پخته شده در مدت طولاني ( حداكثر دو ساعت ) در دماي محيط خودداري و در صورت الزام به نگهداري مواد غذايي مواد غذايي پخته شده را در دماي زير 4 درجه و يا بالاي 65 درجه سانتيگراد نگهداري شود.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي مازندران، ادامه داد: كساني كه بعد از گرفتن غذاي نذري آن را به منزل مي‌برند، بهتر است آن را در همان وعده مصرف و از گرم و خنك كردن‌هاي مكرر آن پرهيز كنند و اگر قصد نگهداري نذري را براي وعده‌هاي بعد و مصرف ساير افراد خانواده دارند، آن را در ظروف دردار كوچك بريزند و در اولين فرصت، پس از گرم كردن حدود دماي 75 درجه سانتي‌گراد مصرف كنند. حداكثر زمان مجاز براي نگهداري مواد غذايي حدود 72 ساعت در داخل يخچال است.
دكتر اعرابي با بيان اينكه به جاي استفاده از سنگ‌ در تهيه غذا، از  نمك‌هاي بهداشتي موجود در بازار را استفاده شود، گفت: اگر ميزان استفاده از رب زياد بود از افزودن نمك اجتناب كنيد، چرا كه اغلب رب‌هاي صنعتي حاوي ميزان زياد نمك بوده و شوري دوچندان غذا براي عزاداران مبتلا به فشار خون بالا بسيار خطرناك است.
وي ادامه داد: زياد شيرين‌كردن نذورات نوشيدني خودداري شود زيرا كه نذري‌هاي شيرين براي عزاداران مبتلا به ديابت، اضافه‌وزن و البته افراد سالم مخاطره‌آميز است. براي تهيه چاي نيز حتما آن را دم كنيد و از مصرف چاي كيسه‌اي عطري با رنگ و بوي قوي بپرهيزيد.
دكتر اعرابي با اشاره به اينكه  لازم نيست براي تزيين و شكل دادن به غذاهاي‌ نذري از رنگ‌هاي مصنوعي و مضر استفاده كنيد، افزود: به جاي استفاده از پودرهاي رنگي و طعم‌دار با ادويه‌جات مختلف و رب ، غذا را رنگين كنيد.
 
*استفاده از ظروف گياهي در توزيع مواد غذايي  گرم  و چاي
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي مازندران، در ادامه توصيه نمود:
- نسبت به جمع آوري مستمر زباله هاي توليدي و انتقال آن توسط سيستم جمع آوري اقدام شود
- ظرفهاي چند بار مصرف مورد استفاده در توزيع آب , چاي ومواد غذايي بدقت شستشو و ضدعفوني شود
- اگر از سبزيجات بصورت خام در امر پذيرايي استفاده مي گردد بايستي به شرح ذيل سالمسازي گردد:
الف ) شستشو و جداسازي گل و لاي
ب ) در يك ظرف 5 ليتري آب 15- 25 قطره مايع ظرفشويي ريخته و پس از 5 دقيقه سبزي را بشوئيد.
ج ) در ادامه يك گرم يا نصف قاشق چايخوري پودر پركلرين را در 5 ليتر آب ريخته و پس از 5 دقيقه بشوئيد .
د ) شستشوي كامل سبزيجات
- در صورت استفاده از ظروف يكبار مصرف در توزيع موادغذايي گرم و چاي الزاماً از ظروف گياهي ( بر پايه نشاسته ذرت ) استفاده شود. استفاده از ظروف پلاستيكي يكبار مصرف، براي مواد خوراكي و به خصوص مايعات گرم مضر است.و از انجائيكه پلاستيك غيرقابل تجزيه است، نه تنها براي محيط‌زيست خطرناك است بلكه سلامت انسان‌ها را نيز تهديد مي‌كند چرا كه اين ظروف مي‌تواند با بازگشت به چرخه خوراك انساني مستقيما حيات او را تحت ‌تأثير قرار دهند در حالي كه ظروف گياهي نه تنها اثرات تخريبي مواد پلاستيكي را ندارند بلكه باعث حاصلخيزي خاك نيز مي‌شوند و طي حداكثر شش ماه همانند گياهان در خاك پوسيده شده و به چرخه طبيعت باز مي‌گردند.
- توزيع آب، شربت و شير در بين دسته‌هاي عزاداري و يا در مراسم با ليوان يكبار مصرف گياهي صورت گيرد، از فرو بردن ليوان و پارچ بداخل ظروفي كه آب و شربت داخل آن است جلوگيري شود.
- ضمن رعايت نظافت و شستشو و گندزدايي مستمر سرويسهاي بهداشتي نسبت به راه اندازي سيستم لوله كشي مايع دستشويي و يا نصب سيستم مايع دستشويي منفرد در سرويسهاي بهداشتي اقدام شود.
- ذبح و قرباني احشام درجلوي دسته‌هاي عزاداري و يا در محل تكايا و مساجدبايد با هماهنگي سازمان دامپزشكي و در شرايط بهداشتي صورت گيرد، بنحوي كه خونآبه در معابر پخش نشود.
- ايمني مراكز فوق از نظر پرتگاههاي موجود , راه پله ها و نرده ها و سيم كشي برق و غيره رعايت شده و قبل از شروع مراسم كنترل لازم توسط افراد متخصص صورت پذيرد.
- نسبت به تهيه و نصب وسايل اطفاء حريق و يا در صورت وجود نسبت به كنترل آنها به منظور جلوگيري از آتش سوزي احتمالي اقدام شود.
در پايان لازم به ذكر است تمامي افرادي كه قصد توزيع نذورات را دارند بايد با هماهنگي مسئولين و هيئت‌هاي امناي مساجد و تكايا نسبت به دريافت مجوز بهداشتي از مركز بهداشت محل اقدام نمايند.

معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي مازندران:
امتیازدهی
میانگین امتیازها:0 تعداد کل امتیازها:0
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)
ارسال نظرات
نام  
آدرس پست الکترونیکی شما    
توضیحات  
تغییر کد امنیتی  
کد امنیت  
 
Powered by DorsaPortal