شبکه بهداشت و درمان تنکابن
۱۳۹۷ جمعه ۲۷ مهر
br ENGLISH
date: 1391/12/12 review : 122
جزوه آموزشی سرطان
سرطان بعد از بيماريهاي قلبي عروقي دومين عامل شايع مرگ و مير در كشورهاي توسعه يافته و سومين عامل مرگ در كشورهاي كمتر توسعه يافته است و به تنهايي بيش از بيماريهاي سل ، ايدز ومالاريا افراد را به كام مرگ مي كشاند بطوريكه در صورت عدم مداخله جهت پيشگيري از بروز آن در 10 سال آينده شاهد مرگ بيش از 85 ميليون نفر در جهان خواهيم بود .

سرطان

سرطان بعد از بيماريهاي قلبي عروقي دومين عامل شايع مرگ و مير در كشورهاي توسعه يافته و سومين عامل مرگ در كشورهاي كمتر توسعه يافته است و به تنهايي بيش از بيماريهاي سل ، ايدز ومالاريا افراد را به كام مرگ مي كشاند بطوريكه در صورت عدم مداخله جهت پيشگيري از بروز آن در 10 سال آينده شاهد مرگ بيش از 85 ميليون نفر در جهان خواهيم بود . در حال حاضر سرطان عامل 12% مرگ و مير در سر تا سر جهان است. پيش بيني ها نشانگر آن است كه تعداد مرگ و مير ناشي از سرطان در كل جهان تا 45% طي سالهاي 2007 تا 2030 افزايش خواهد داشت ( از 7.9 ميليون به 12 ميليون مرگ ميرسد ). شانس ابتلا به سرطان  براي هر فرد در سال 2050 بين 50 تا 60 درصد خواهد بود .حدود 70% از مرگهای ناشی از سرطانها در کشورهای با در آمد پایین تا متوسط اتفاق می افتد.

در ايران سرطان سومين عامل مرگ و مير است . سالانه بيش از 30000 نفر از هموطنان عزيز ما در اثر سرطان جان خود را از دســـت مي دهند . از طرفي با افزايش اميد زندگي و افزايش درصد سالمندي در جمعيت كشور، پيشرفت تكنولوژي و دور شدن سبك زندگي از محيط پاك ، سالم و بدون آلاينده هاي سرطانزاي صنعتي انتظار مي رود موارد بروز سرطان در دو دهه آينده به دو برابر افزايش يابد اميد مي رود با برنامه ريزي صحيح و علمي در جهت پيشگيري  از بروز سرطانهاي قابل پيشگيري و كنترل ، اين ميزان با گذشت زمان روند روبه افولي را نشان دهد . بررسي عوامل خطر سرطانها در ایران حاكي از آن است كه :

-          مصرف دخانيات مسئول 1.8 ميليون مرگ ناشي از سرطان ( 60% در كشورهاي با درآمد متوسط و پايين ) در سال

-          چاقي ، اضافه وزن و بي تحركي مسئول 274000 مرگ ناشي از سرطان در سال

-          انتقال جنسي ويروس پاپيلوماي انساني مسئول 235000 مرگ ناشي از سرطان در سال

-          كارسينوژنهاي (سرطانزاهای) محيطي مسئول 152000 مرگ ناشي از سرطان در سال مي باشند كه با كنترل اين عوامل خطر نزديك به 40% مرگ ناشي از سرطان قابل پيشگيري خواهد بود و با درمان و تشخيص بموقع يك سوم بار آن كاهش خواهد يافت.

 

طبق آمار رسمی کشور در سال 1387 پنج سرطان شایع به ترتیب اولویت :

درهر دوجنس : 1- پوست 2- پستان 3- معده 4- کولورکتال 5- مثانه

در زنان : 1- پستان 2- پوست 3- کولورکتال 4- معده 5- مری

در مردان: 1- پوست 2- معده 3- مثانه 4- پروستات 5- کولورکتال

 

علايم شايع سرطان ها :

سرطان ها علايم متفاوتي دارند كه معمولا" مربوط به محل ضايعه است . به طور كلي توصيه مي شود در صورت ظهور علايم زير به وجود سرطان مشكوك شده و جهت بررسي بيشتر به پزشک مراجعه گردد :

1-      كاهش وزن غير قابل توجيه بيش از 10% وزن بدن در طي شش ماه

2-      تب بدون علت ( دماي بدن بيش از 3/38 درصد سانتي گراد طول كشيده و بررسي هاي معمول ، وجود عفونت يا دلايل ديگر را نشان نداده باشد )

3-      تغيير طولاني مدت ( بيش از سه هفته ) در اجابت مزاج در افراد مسن و يا وجود خون مخفي در مدفوع

4-      خونريزي و ترشح غير طبيعي ( به غير از خونريزي ماهيانه ) از واژن در زنان به خصوص بعد از 40 سالگي و بعد از يائسگي

5-      خونريزي يا فرورفتگي نوك پستان ، فرورفتگي پوست پستان و يا وجود توده اي در پستان كه بزرگتر شده و يا در طي دو دوره پياپي عادت ماهيانه ثابت باقي بماند .

6-      وجود غده هاي زير جلدي بدون درد و در حال بزرگ شدن ( به مدت بيش از 2 هفته ) به عنوان نشانه اي از لنفوم

7-      زخمي كه بهبود نيابد ( در طي سه ماه ) خصوصا" در نواحي در معرض نور آفتاب يا در محل عفونت هاي طولاني مدت يا در محل سوختگي قديمي

8-      هر گونه تغيير در اندازه ، شكل ، رنگ و ..... در خال هاي پوستي

9-      سرفه هاي طولاني مدت با يا بدون خلط خوني همراه با كاهش وزن

10- سيري زودرس و كاهش اشتها به همراه كاهش وزن

11- خشونت صدا

بايد توجه داشت یک سوم موارد سرطان ها در صورت تشخيص زودرس در مراحل اوليه ، قابل معالجه و درمان هستند .

پيشگيري از بروز سرطان :

با رعايت چند نكته مي توان از بروز حداقل یک سوم سرطان ها جلوگيري نمود :

1-      عدم استعمال دخانيات

2-      عدم مصرف مشروبات الكلي

3-      رعايت رژيم غذايي مناسب : مصرف سبزيجات و ميوه جات ( روزانه و به مقدار كافي ) ، استفاده كم از غذاهاي با منشا چربي حيواني ، عدم مصرف مواد غذايي داراي ماده نگهدارنده نيتريت مثل سوسيس و كالباس ، عدم مصرف غذاهاي كپك زده ، شور، دوداندود و نمك سود

4-      نگه داشتن وزن در حد طبيعي

5-      انجام فعاليت هاي ورزشي منظم

6-      محدوديت مواجهه با عوامل شغلي خطر زا

7-      جلوگيري از مواجهه طولاني با نور آفتاب ( بخصوص در ساعات بين 10 صبح تا 4 بعد از ظهر )

8-      پيگيري موارد ژنتيكي و انواع سرطان هاي خانوادگي

9-      رعايت بهداشت جنسي و پيشگيري از بيماريهاي مقاربتي

جزوه آموزشی سرطان
امتیازدهی
میانگین امتیازها:5 تعداد کل امتیازها:1
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)
ارسال نظرات
نام  
آدرس پست الکترونیکی شما    
شماره تلفن
توضیحات  
تغییر کد امنیتی  
کد امنیت  
 
Powered by DorsaPortal